13 листопада 2009
Діабет виникає, коли в організмі людини виробляється недостатньо гормону інсуліну, або він функціонує неправильно. Тоді організм нездатний накопичувати і використовувати глюкозу для вивільнення енергії. Це призводить до слабкості, головокружіння і відчуття голоду. Спостерігається також пошкодження клітин організму.
Розрізняють два типи цукрового діабету. 1 тип інсулінозалежний – більш тяжка форма захворювання, коли спеціалізовані клітини підшлункової залози виробляють недостатню кількість інсуліну. При цьому клітини організму стають нездатними засвоювати цукор, розчинений у крові, і його рівень підвищується, внаслідок чого людина втрачає свідомість і впадає у кому. Захворювання проявляється до 35 років – найчастіше у віці від 10 до 16, воно швидко розвивається і без регулярних ін’єкцій інсуліну смертельно небезпечне.
Діабет другого типу інсулінонезалежний, зустрічається частіше, розвивається поступово і в основному уражає людей старших за 40 років. Найбільше на такий діабет хворіють люди з підвищеним артеріальним тиском і надлишковою вагою тіла.
Якщо є ризик розвитку діабету 2-го типу, внесіть зміну у свою добову дієту. Хворі на діабет повинні споживати їжу, що перетравлюється поступово, тобто їжу з низьким глікемічним індексом.
Зокрема, це – зелень, квасоля, соя, чечевиця, арахіс, вершкове масло, сир, яйця, риба, морепродукти, м’ясо, ячмінь, фруктоза, фруктовий цукор, горіхи, кукурудза, яблука, виноград, апельсин, груші, молоко, йогурт, хліб із не просіяного житнього борошна, вівсяні пластівці, макарони;
Їжа з помірним індексом – це буряки, кавун, ізюм, банани, хліб із цільного зерна і білий, житні хлібці, мюслі, цукор;
Їжа з високим індексом – це картопля, пастернак, морква, здобний хліб, пиріжки з рисом, кукурудзяні пластівці, рисовий поп-корн, мед.
Обмежте споживання солодкої їжі до мінімуму: вона викликає коливання рівня цукру у крові і сприяє наростанню ваги тіла. Їжте жирну рибу тричі на тиждень, горіхи і насіння невеликими порціями щоденно, часник, варену цибулю, цибульний сік і до п’яти разів на день споживайте овочі і фрукти. Якщо у вас бувають небезпечні падіння рівня цукру у крові, весь час тримайте при собі які-небудь солодощі.
Не зайвими будуть і фітотерапевтичні засоби: настій коріння кульбаби чи коріння лопуха, настій з листя чорниці, женьшень, масло енотери.
При появі головокружіння, блювоти, яка повторюється, лихоманки, сильної ядухи (одишки), посилення болю, запаморочення, втрати свідомості, незаживання ран, погіршення зору чи відчуття оніміння кінцівок – негайно зверніться до лікаря!
О.СЛІПЕЦЬ. Лікар-ендокринолог районної лікарні.