12 січня 2021
Здорове харчування у святкові дні!
Саме в свята ми намагаємося приготувати найсмачніші й улюблені страви. Але, на жаль, ні для кого не секрет, що саме після новорічних і різдвяних свят пацієнтів в інфекційних відділеннях помітно додається, і особливо сумно, що серед них чимало малолітніх дітей.
Це відбувається за рахунок збільшення кількості харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням неякісної харчової продукції.
Гострі кишкові інфекції – велика група різних по етіології інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами і вірусами, з переважним ураженням шлунково-кишкового тракту.
Основними симптомами харчового отруєння є:
Збудники ГКІ в організм людини потрапляють з їжею, водою, через брудні руки.
Харчові продукти є хорошим середовищем не тільки для збереження, а й для розмноження збудників гострих кишкових інфекцій без зміни зовнішнього вигляду і смаку продукту. Чим довше зберігається продукт, тим активніше в ньому йде розмноження бактерій. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу, заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м’яса і риби (котлети, шаурма, рулети, паштети), холодець та інші продукти. На поверхні погано промитих овочів можуть залишатися збудники кишкових інфекцій вірусної етіології.
«П’ять принципів безпеки харчових продуктів»:
1. Підтримуйте чистоту.
2. Відокремлюйте сире і приготоване.
3. Добре прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
4. Зберігайте продукти при безпечній температурі.
5. Використовуйте безпечну воду і безпечні сирі продукти.
Крім харчових продуктів, напередодні прийдешніх новорічних свят різко збільшуються обсяги продажів алкогольної продукції.
Профілактика отруєнь алкогольними сурогатами дуже проста і доступна кожному. Не слід купувати алкоголь з рук або в сумнівних місцях, для цього існують магазини або винні відділи супермаркетів. При покупці потрібно завжди звертати увагу на наявність акцизної марки, якісної етикетки й упаковки.
При наявності стороннього осаду або стороннього запаху напій вживати не слід. Сама ж дієва профілактика – це не вживати спиртне взагалі, якщо є сумніви в його якості та безпеці.
При появі перших ознак отруєння (нездужання) обов’язково звертайтеся за медичною допомогою.
Виконання цих нескладних правил допоможе уникнути захворювань і збереже Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких.