11 листопада 2020
Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.
АЧС не становить небезпеки для людей.
На АЧС хворіють дикі та свійські свині (всіх видів, порід і статево-вікових груп).
Резервуаром вірусу в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенесення збудника від хворої до здорової тварини через посередника, у ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, у тому числі й харчові відходи.
Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом, і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом АЧС (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців).
Холод (заморожена свинина) всього лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів щодо унеможливлення контакту з виділеннями хворої тварини..