back

Правила безпечного харчування

06 жовтня 2020

Правила безпечного харчування

ПРАВИЛО 1

Дотримуйтеся чистоти

Мийте руки перед тим як брати продукти і готувати їжу

Мийте руки після туалету

Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, яким користувалися під час приготуванні їжі

Захистіть кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин

ПРАВИЛО 2

Відокремлюйте сире від готового

Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв

Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонним приладдям, таким як ножі і дошки

Зберігайте продукти в закритому посуді для виключення контакту між сирими і готовими харчовими продуктами

Не ставте в холодильник сирі продукти вище полиць з готовими стравами

ПРАВИЛО 3

Ретельно прожарюйте або відварюйте продукти

 Ретельно прожарюйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти

Доводьте такі страви, як супи і печеню до кипіння, щоб бути впевненими в досягненні 70 градусів

При приготуванні м'яса або птиці їхні соки повинні бути прозорими, а не рожевими

Рекомендується використання термометра

Ретельно підігрівайте приготовані страви

ПРАВИЛО 4

Зберігайте продукти при безпечній температурі

Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години

Охолоджуйте без затримки всі приготовані страви і продукти, які швидко псуються (бажано до менш ніж 5 градусів)

Тримайте приготовані продукти гарячими (понад 60° С) аж до подачі на стіл

Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть в холодильнику

Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

ПРАВИЛО 5

Вибирайте свіжі і не зіпсовані продукти

Використовуйте чисту воду або очищайте її

Вибирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.

Ретельно мийте фрукти і овочі, особливо коли вони подаються в сирому вигляді

Не вживайте продукти після закінчення їх терміну придатності