06 жовтня 2020
Правила безпечного харчування
ПРАВИЛО 1
Дотримуйтеся чистоти
Мийте руки перед тим як брати продукти і готувати їжу
Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, яким користувалися під час приготуванні їжі
Захистіть кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
ПРАВИЛО 2
Відокремлюйте сире від готового
Відокремлюйте сире м'ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв
Для обробки сирих продуктів користуйтеся окремими кухонним приладдям, таким як ножі і дошки
Зберігайте продукти в закритому посуді для виключення контакту між сирими і готовими харчовими продуктами
Не ставте в холодильник сирі продукти вище полиць з готовими стравами
ПРАВИЛО 3
Ретельно прожарюйте або відварюйте продукти
Ретельно прожарюйте або відварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти
Доводьте такі страви, як супи і печеню до кипіння, щоб бути впевненими в досягненні 70 градусів
При приготуванні м'яса або птиці їхні соки повинні бути прозорими, а не рожевими
Рекомендується використання термометра
Ретельно підігрівайте приготовані страви
ПРАВИЛО 4
Зберігайте продукти при безпечній температурі
Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години
Охолоджуйте без затримки всі приготовані страви і продукти, які швидко псуються (бажано до менш ніж 5 градусів)
Тримайте приготовані продукти гарячими (понад 60° С) аж до подачі на стіл
Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть в холодильнику
Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі
ПРАВИЛО 5
Вибирайте свіжі і не зіпсовані продукти
Використовуйте чисту воду або очищайте її
Вибирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
Ретельно мийте фрукти і овочі, особливо коли вони подаються в сирому вигляді
Не вживайте продукти після закінчення їх терміну придатності