08 вересня 2020
Профілактика отруєнь дикорослими грибами
Україна належить до країн, у яких їстівні дикорослі гриби — традиційний компонент харчового раціону населення. Гриби називають «лісовим м’ясом», оскільки своєю поживністю вони не набагато поступаються м’ясу сільськогосподарських тварин. Для масового збирання і заготівель населення використовує білий гриб, дубовик, маслюк, підберезник, сироїжку, печерицю, красноголовець, опеньок осінній, лисичку справжню та деякі інші.
Поруч із їстівними грибами, в Україні ростуть потенційно небезпечні для здоров’я отруйні гриби, які особливо шкодять здоров’ю, а деякі — й життю людини. За офіційною статистикою, причиною 95% отруєнь, зареєстрованих в Україні, вважають бліду поганку, яку помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше як 50 % випадків.
Грибна отрута діє дуже індивідуально, залежно від кількості спожитого продукту та сприйнятливості організму. Тому її дія може проявитися не тільки через кілька годин, а й днів.
Отже, коли збираєте гриби, дотримуйтесь наступних правил: збирайте лише ті гриби, які добре знаєте; не збирайте гриби поблизу автодоріг, сховищ отрутохімікатів, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, у міських парках (гриби мають властивість накопичувати з навколишнього середовища токсичні речовини); не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках; не давайте їсти гриби дітям (дитячий організм більш вразливий до грибної отрути); в разі отруєння не вживайте алкоголь (він лише посилює дію грибної отрути). Якщо виникла підозра на отруєння (нудота, блювота, болі в животі), негайно звертайтеся за медичною допомогою, викликайте швидку і в жодному разі не відмовляйтеся від госпіталізації, поліпшення стану може бути мнимим, після нього може настати друга хвиля дії токсину.