28 квітня 2020
До незаразних захворювань, що значною мірою впливають на якість молока, яке при споживанні може стати небезпечним для здоров’я людей, відносять: мастит, гастроентерит, ендометрит, травми, ацидоз та кетоз молочних корів, жирова дистрофія, ламініт та інші. При запальних захворюваннях молоко втрачає антибактеріальні речовини, містить велику кількість умовно патогенних мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності. При їх наявності молоко підлягає знешкодженню.
Особливо небезпечним в плані потрапляння мікроорганізмів, збудників маститу до загального надою корів є субклінічні мастити, що мають прихований (без видимих симптомів) перебіг. З огляду на це, всі дійні корови обов’язково регулярно перевіряються на мастит.
При субклінічному маститі виділяються патогенні мікроорганізми, більшість із них це стрептококи та стафілококи, які можуть бути причиною захворювання людей (ангіною, скарлатиною, отитом, пневмонією, менінгітом, харчовими токсикозами та ін.).
Під час захворюваннях корів маститом і іншими незаразними хворобами змінюється склад і якість молока. В молоці корів, хворих на клінічний і субклінічний (прихована) форми маститу, а також корів-бактеріоносіїв знаходять велику кількість стафілококів і інших мікроорганізмів. Молоко від цих корів викликає у людей, особливо у дітей, харчові отруєння бактеріального походження (оскільки токсини при знезараженні не інактивуються), розлади функцій ШКТ, стрептококову ангіну та ін.
Бактеріоносійство і виділення з молоком хвороботворних стафілококів у корів, перехворівших маститом, може продовжуватися від 25 днів до 9-11 і навіть 16 місяців. Тому, його кип’ятять і використовують на корм тваринам.
При запальному процесі в молочній залозі (маститі) лейкоцити починають процес фагоцитозу. В результаті посиленої міграції лейкоцитів у вогнище запалення їх кількість, а отже, і загальна кількість соматичних клітин в молоці збільшується. Підвищений вміст соматичних клітин в молоці спостерігається у перші дні після отелення, перед запуском, під час тічки і в період захворювань тварини.
Висока концентрація соматичних клітин є ознакою порушення секреції молока, або захворювання. Присутність в молоці великої кількості соматичних клітин веде до серйозного зниження його якісних показників: втрачається біологічна повноцінність, погіршуються технологічні властивості при переробці, знижується кислотність молока, зазначаються втрати жиру, казеїну, лактози.
У будь-якому випадку хвору тварину слід показати ветеринару, але й для господаря буде не зайвим вміти розпізнати симптоми захворювання. Цим він зможе забезпечити якісну першу допомогу своїм коровам до прибуття спеціалістів і убезпечити інше стадо.
Основні ознаки захворювання, за якими можна запідозрити хворобу: порушення звичної поведінки тварин, потускніння очей, сухий і гарячий ніс, зниження апетиту або відмова від корму, зменшення жуйки, скорочення удою.
Основні проблеми, що підвищують ризик захворювання: холодне приміщення, неякісна підстилка, відсутність провітрювання, позбавлення прогулянок, нестача в кормах вітаміну А.
Тому всі господарі, які займаються розведенням корів, повинні знати не тільки про те, як отримувати від них прибуток, а й про особливості догляду, харчування, хвороби, які можуть вражати їх худобу.