07 квітня 2020
Коронавірус: як безпечно купувати продукти та замовляти їжу з доставкою
Під час карантину влада рекомендує обмежитися лише "продуктами першої необхідності" та виходити з дому "тільки у разі крайньої потреби".
Уряд також радить за можливості "користуватися доставкою їжі".
Але як це зробити безпечно?
Ризики в магазині
Коронавірус поширюється з кашлем і чханням хворої людини. Крихітні краплі слини і слизу потрапляють у повітря і на поверхні та можуть спричинити зараження, якщо хтось вдихає їх або торкається предметів.
Тому похід до супермаркету чи магазину, де ви перебуваєте поруч із багатьма людьми, вже пов'язаний із ризиком.
Соціальне дистанціювання, щонайменше на два метри, є важливим. Тому багато магазинів обмежують число людей всередині та вимагають від покупців дотримуватися дистанції.
"Багато людей торкаються поверхонь та речей в супермаркеті - конвеєрної стрічки на касі, кредитних карток, кнопок автоматів та банкоматів, паперових чеків тощо... Не кажучи вже про те, що ви перебуваєте поблизу багатьох інших людей".
Як ці ризики зменшити:
Мийте руки протягом 20 секунд милом і водою або обробіть їх дезінфікуючим засобом на основі спирту до і після покупок.
Торкнувшись поверхонь, продуктового візка, кошика, упаковок та інших виробів, уникайте дотиків до обличчя.
Користуйтеся безконтактними способами оплати.
Покупки
Доказів того, що Covid-19 може передаватися через їжу, немає. Крім того, акуратне приготування і обробка їжі знищує вірус.
Утім, головною проблемою є пакування, якого торкається велика кількість людей.
"Продукти в контейнерах або пакетах потрібно або витримувати протягом 72 годин перед використанням, або протирати розчином хлорки чи спиртом".
"Незагорнуті свіжі продукти, як фрукти та овочі, ретельно промийте під проточною водою і залиште просохнути".
Чи безпечна доставка їжі?
Доставка їжі є безпечнішою, ніж похід у магазин, тому що таким чином можна уникнути контактів з людьми. Єдиний ризик становить можливе забруднення пакетів.
Їжа на виніс
Багато місцевих ресторанів переобладнали свій бізнес на виніс. Відомі мережі та шановані ресторани намагатимуться дотримуватися жорстких правил гігієни. Отже, купити на виніс свіже приготовану страву має бути безпечним.
Щоби зменшити ризик забруднення на упаковці, одразу перекладіть страву у чистий домашній посуд, тару викиньте в мішок для сміття і ретельно вимийте руки перед прийомом їжі.
Виймайте їжу з контейнера ложкою, а їжте її ножем і виделкою - не пальцями".
У теперішніх обставинах краще замовити гарячу, свіже приготовану їжу, ніж холодні та сирі інгредієнти.