back

Авітаміноз

17 березня 2020

      Авітаміноз – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів.

       Весняний авітаміноз, як зрозуміло з назви, вражає людей з настанням тепла. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію.

Те ж, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і початку весни, медики називають гіповітамінозом, або вітамінною недостатністю. Тобто вашому організму бракує одного або кілька вітамінів, але все ж їхній мінімум є.

       Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі.

       Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

                                  Симтоми весняного авітамінозу

       Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання.

       Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна пацієнтів кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

                      Весняний авітаміноз – загальні симптоми:

  • Головний біль
  • Втома
  • Млявість
  • Нудота
  • Сонливість
  • Часті застуди
  • М’язова слабкість
  • Зниження імунного бар’єру.

       Авітаміноз також розвивається у дітей, адже юний організм так само схильний до розвитку цієї патології, як і дорослий. Розпізнати перші симптоми можна за пасивною поведінкою дитини та відсутності апетиту. Можливе також порушенням режиму сну.

        При цьому тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для вашого організму серйозними ускладненнями.  
       Відсутність вітаміну А викликає “курячу сліпоту”, при якій різко падає зір, порушується координація в просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента  вказує також  поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозоточивість, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.А от про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, хворий постійно відчуває дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

      Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги. Викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння може дефіцит вітаміну В3. Крім того, така патологія негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям.
        Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем в м’язах, онімінням кінцівок і нудотою. А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

       Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява судом, стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності. Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині.

       При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. На додачу, за відсутності в харчуванні цієї речовини у людини порушується синтез білка колагену, що і призводить до виникнення хвороби цинги, яка раніше була поширена серед моряків. Пояснюється цей факт ти, що в середні віки на кораблях швидко закінчувався запас свіжих фруктів і овочів, а відтак – і джерела вітаміну С.

       Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. Крім того, такий стан порушує апетит і провокує появу печії в роті. У дітей нестача вітаміну D викликає хворобу під назвою рахіт: порушується процес мінералізації кісток та затримується розвиток зубів.

       Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри. Найгірше відсутність цієї речовини впливає на репродуктивну систему: у чоловіків порушується утворення сперматозоїдів, а у жінок можуть спостерігатися відхилення у розвитку плоду

Лікування і профілактика

        Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах.

         Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

        Лікування авітамінозу полягає у прийомі вітамінів, яких бракує організмові. Для цього використовують полівітамінні препарати або спеціальні вітаміни для апетиту. Призначати такі препарати повинен тільки лікар після встановлення точного діагнозу! Перевагу віддавайте натуральним полівітамінам відомих зарекомендованих в усьому світі виробників, сертифікованих в Україні.

        Що робити, якщо немає ані часу, ані коштів, аби лікувати весняний авітаміноз? Подолати цю хворобу допоможуть доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

  • А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
  • В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
  • В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
  • В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.
  • В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.
  • В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.
  • В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
  • В12 – яйця і кисломолочні продукти.
  • С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
  • D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.
  • Р – печінка яловича, молоко і горіхи.

       Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати. Так, зберігати їжу варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу.

Будьте здорові!