Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія - http://sosadm.cg.gov.ua/old
back

Життя з діабетом

13 листопада 2009

За оцінками ВООЗ у 2005 році більше 180 мільйонів людей в усьому світі були хворі на цукровий діабет. Цілком імовірно, що до 2030 року ця цифра подвоїться. У нашому районі на диспансерному обліку перебуває 594 дорослих діабетиків і 1 підліток, з них інсулінозалежні — 99 хворих. Сьогодні усі інсулінозалежні пацієнти району безоплатно забезпечені інсуліном. З початку року забезпечення склало 471 флакон, 941 картридж і 96 ручок. У магазинах міста постійно є у продажу дієтичний хліб, фруктоза, цукрозамінники та інші продукти для діабетиків.

Діабет виникає, коли в організмі людини виробляється недостатньо гормону інсуліну, або він функціонує неправильно. Тоді організм нездатний накопичувати і використовувати глюкозу для вивільнення енергії. Це призводить до слабкості, головокружіння і відчуття голоду. Спостерігається також пошкодження клітин організму.

Розрізняють два типи цукрового діабету. 1 тип інсулінозалежний – більш тяжка форма захворювання, коли спеціалізовані клітини підшлункової залози виробляють недостатню кількість інсуліну. При цьому клітини організму стають нездатними засвоювати цукор, розчинений у крові, і його рівень підвищується, внаслідок чого людина втрачає свідомість і впадає у кому. Захворювання проявляється до 35 років – найчастіше у віці від 10 до 16, воно швидко розвивається і без регулярних ін’єкцій інсуліну смертельно небезпечне.

Діабет другого типу інсулінонезалежний, зустрічається частіше, розвивається поступово і в основному уражає людей старших за 40 років. Найбільше на такий діабет хворіють люди з підвищеним артеріальним тиском і надлишковою вагою тіла.

Якщо є ризик розвитку діабету 2-го типу, внесіть зміну у свою добову дієту. Хворі на діабет повинні споживати їжу, що перетравлюється поступово, тобто їжу з низьким глікемічним індексом.

Зокрема, це – зелень, квасоля, соя, чечевиця, арахіс, вершкове масло, сир, яйця, риба, морепродукти, м’ясо, ячмінь, фруктоза, фруктовий цукор, горіхи, кукурудза, яблука, виноград, апельсин, груші, молоко, йогурт, хліб із не просіяного житнього борошна, вівсяні пластівці, макарони;

Їжа з помірним індексом – це буряки, кавун, ізюм, банани, хліб із цільного зерна і білий, житні хлібці, мюслі, цукор;

Їжа з високим індексом – це картопля, пастернак, морква, здобний хліб, пиріжки з рисом, кукурудзяні пластівці, рисовий поп-корн, мед.

Обмежте споживання солодкої їжі до мінімуму: вона викликає коливання рівня цукру у крові і сприяє наростанню ваги тіла. Їжте жирну рибу тричі на тиждень, горіхи і насіння невеликими порціями щоденно, часник, варену цибулю, цибульний сік і до п’яти разів на день споживайте овочі і фрукти. Якщо у вас бувають небезпечні падіння рівня цукру у крові, весь час тримайте при собі які-небудь солодощі.

Не зайвими будуть і фітотерапевтичні засоби: настій коріння кульбаби чи коріння лопуха, настій з листя чорниці, женьшень, масло енотери.

При появі головокружіння, блювоти, яка повторюється, лихоманки, сильної ядухи (одишки), посилення болю, запаморочення, втрати свідомості, незаживання ран, погіршення зору чи відчуття оніміння кінцівок – негайно зверніться до лікаря!

О.СЛІПЕЦЬ. Лікар-ендокринолог районної лікарні.